Парите по процедурата за слънчеви панели и соларни бойлери за домакинствата

...
Парите по процедурата за слънчеви панели и соларни бойлери за домакинствата
Коментари Харесай

Има редица условия за монтиране на соларните панели

Парите по процедурата за слънчеви панели и слънчеви бойлери за семействата са едни от най-чаканите. Близо 60 млн. лева са насочени към стимулирането на използването на ВЕИ за персонални потребности.

Намирането на експерт по монтажа може да е предизивкателство  

В проекта за документите е записано, че дейностите по монтиране на слънчевите съоръжения за битово горещо водоснабдяване и солари на покрива до 10 кВт трябва да бъде осъществено от лице, притежаващо нужната професионална квалификация за това. Приложен е и лист с оторизираните лица.

Справка на businessnovinite.bg демонстрира, че към 5 януари 2022г. в него са вписани 1299 квалифицирани лица, с право да правят сходни действия. Голяма част от вписаните кадри фигурират повече от веднъж с разнообразни специалности, т.е. реалният брой на хората, които имат право да инсталират фотоволтаичните инсталации на процедура са ограничен брой, изключително на фона на интереса към безвъзмездното финансиране.

Безвъзмездно с до 15 хиляди лева. ще се финансира построяването на слънчеви панели за отопление на семействата. Те ще доплащат 30% от цената на плана. На 100% ще се финансират плановете за слънчеви бойлери. Там цената на безвъзмездната помощ е до 1960 лева

Ще се финансират единствено фотоволтаични системи с мощ до 10 кВт. Проектите с по-голяма мощ ще бъдат отхвърляни непосредствено.

Няма да се финансират действия, започнали преди 7 юни 2022г. или такива след приключване на крайния период по плана. Право на безплатна помощ нямат и претендентите, които са монтирали слънчеви панели или слънчеви бойлери втора ръка.

Няма да се възвръщат и разноските за консултантски услуги. Задължителната за период от 3 години застраховка на оборудването също е за сметка на семейството. Няма да се финансират слънчеви панели втора ръка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР